Kiedy podać pierwszą kaszkę?

Specjaliści polecają wprowadzać pierwsze kaszki mniej więcej po ukończeniu czwartego lub szóstego miesiąca życia. Wszystko jest zależne od rodzaju konkretnej kaszki. Ostatnio eksperci zezwalają już na podanie jako pierwszej kaszki glutenowej, na przykład z pszenicy. Podanie około szóstego miesiąca takiej kaszki w bardzo małej ilości może zadziałać jako pewnego rodzaju ochronna szczepionka przed celiakią. Chodzi o nietolerancję glutenu.

Jaka kaszka powinna być tą pierwszą?

Jako pierwsze kaszki dla niemowląt powinniśmy pomimo wszystko wybrać kaszki bezglutenowe. W obecnych czasach posiłki dla niemowląt wcale nie muszą być nudne. Mamy bowiem do wyboru całą masę smaków oraz także rodzajów kaszek bezglutenowych. Na początek lepiej wybierać kaszki bezglutenowe czyste. Co to oznacza? Oznacza to, że kaszki bez owoców oraz także innych dodatków. Chodzi o to, aby organizm dziecka mógł się do nowości przyzwyczaić. Nie wszystkie owoce również są zalecane maluszkom półrocznym. Wśród kaszek bezglutenowych mamy do wyboru kaszkę ryżową, kukurydzianą czy tez jaglaną. Możemy stopniowo wprowadzać liczne urozmaicenia. Możemy pokusić się o kaszki z musli czy też z jabłkiem. Równie dobrze możemy dodawać samodzielnie przecież z jakiegoś owocu. Na pewno uwagę musimy także zwrócić na cukier. Konwencjonalne kaszki są przesładzane całkiem niepotrzebnie. Uzależnia to dzieci od za słodkiego smaku. Zamiast takich słodzonych warto wybrać takie bez cukru ze słodyczą naturalną owocu.

Glutenowe kaszki

Do mniej więcej dziesiątego miesiąca życia posiłki dla niemowląt przygotowywane powinny być na bazie bezglutenowych kaszek. Po czasie tym możemy zacząć nieco śmielej sobie poczynać z kaszkami, które zawierają gluten. Są one dla dziecka naprawdę dobre. Stanowią bogactwo białka oraz węglowodanów. Znajdziemy tutaj kaszki pszenne, owsiane, orkiszowe oraz wielozbożowe. Warto wybrać kaszkę na bazie zbóż z przemiału pełnego. Jest to wariant chyba najzdrowszy. Zboże z przemiały pełnego zawiera najwięcej odżywczych składników oraz działa w sposób rozluźniający na jelita. Wybierajmy kaszki, które nie mają w sobie cukru.

Wskazania powyższe spełniają na pewno kaszki ekologiczne. Producenci tychże kaszek nie dodają cukru oraz stosują zboże z przemiału pełnego. Wszystkie składniki, w tym także dodatki takie jak chociażby owoce, pochodzą z upraw certyfikowanych. Daje to poczucie ogromnego bezpieczeństwa. Musimy na pewno także czytać etykiety.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez prostooleh - pl.freepik.com